omakuva.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Tmi Nutrivita on yhtä kuin Pirjo Saarnia (s. 1969 Keski-Suomessa). Olen laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Valmistuin Kuopion (Itä-Suomen) yliopistosta v. 1999 ja aiemmalta koulutukseltani olen YO-merkonomi. Vuodesta 2006 lähtien olen toiminut päätoimisesti ravitsemusasiantuntija-yrittäjänä.

Noin 20 vuoden aikana olen työskennellyt monenlaisissa ravitsemusasiantuntijan tehtävissä - ravitsemusterapeuttina terveyskeskuksessa, kuntoutuskeskuksessa sekä yksityisissä lääkärikeskuksissa, opetustöissä ja diabeetikon ruokailuun liittyvässä projektissa. Vuosina 2009-2010 olin ravitsemusasiantuntijana valtakunnallisessa varusmiesten terveyden edistämisen projektissa sekä Hyvinvointia Pellavasta -hankkeessa. Vuosina 2009-2010 tein yhteistyötä Suomen Taitoluisteluliiton nuorten (11-16-vuotiaiden)sekä pohjoismaisten luistelijoiden kanssa.

Viiden ravintoaiheisen kirjan ("Irti makeanhimosta, Ruoan terveysvaikutukset, Rasvoilla parempaa terveyttä,Terveellistä ruokaa vartissa ja Terveellisempiä herkkuja") lisäksi olen kirjoittanut yli 100 ravintoartikkelia lehtiin (Hyvä Terveys-lehteen, Kodin Kuvalehteen, ET-lehteen, Hiihto- ja Juoksu -lehteen, Ihon aika -lehteen, Diabetes -lehteen). 

Hyvä Terveys-lehden terveystiimiin osallistuminen sekä ET-lehden ja Kotilääkärin ravitsemusasiantuntijan tehtävät ovat myös kuuluneet työnkuvaani.

Mielenkiintoinen ja haastava työkokemus oli myös yhteistyö Kaappaus Keittiössä-televisiosarjan ja Moskito-television Oy:n kanssa.

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Ruokavaliossa eniten merkitystä on järkevällä ja yksilöllisesti sopivalla kokonaisuudella. Yksittäisistä ruoka-aineista nostan kärkisijoille kotimaiset marjat ja pähkinät, joilla molemmilla on erittäin paljon hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Toki ruokavalion tulee sisältää paljon muutakin, ja terveellinen ruokavalio on aina jossain määrin yksilöllinen.

Virallisen ravitsemustieteen koulutuksen lisäksi olen opiskellut myös täydentäviä hoitomuotoja (muun muassa luontaislääkintää ja perinteistä kiinalaista lääketiedettä). 

Täydennän omaa terveellistä ruokavaliotani laadukkailla ravintolisillä ja yrttivalmisteilla. Vaikka hyvinvointi lähtee aina terveellisestä ruokavaliosta, ei hyväkään ruokavalio välttämättä riitä, vaan joskus tarvitaan avuksi ja tueksi tehokkaita, laadukkaita ja luonnonmukaisia täydennysravintovalmisteita. 

Syömämme ruoka on yksi merkittävimmistä keinoista, jolla voimme vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Itse arvostan kunnollista perusruokaa - lähellä tuotettua ja mahdollisen vähän käsiteltyä ruokaa. Kun ruokavalion perusteet ovat kunnossa, kaikkea voi syödä ja juoda kohtuudella eikä silloin tarvita musta-valkoisia ja kieltoja täynnä olevia dieettejä. Ihmisen yksilöllisyys sekä mahdollisten ravintolisien tarve tulisi aina huomioida ruokavaliota laadittaessa, sillä yksi ja sama ruokavalio ei aina tuo parhaita mahdollisia tuloksia kaikille meistä.  

 

(Yllä oleva kuva: Apu/Petri Mulari)